Detaljer om förslaget

Svensk titel: Ledningssystem för hantering av livsmedelsförluster och matsvinn – Krav för minimering av livsmedelsförluster och matsvinn i hela livsmedelskedjan
Nummer:ISO/DIS 20001
Källa:ISO
Kommitté:SIS/TK 435/AG 06
Namn på kommittén:Matsvinn
Publicerat:den 9 sep 2025
Sista svarsdatum:den 9 nov 2025
Contact email:kommentera(at)sis.se
Förslagets omfattning:

This document specifies requirements for a Food Loss and Waste Management System (FLWMS) to enable an organization that is involved in the food supply chain:

a) to plan, implement, operate, maintain, review, improve and update a FLWMS to minimize FLW within its operations and/or its supply chain;

b) to put in place arrangements to quantify, measure, monitor, document and report the FLW;

c) to contribute to reducing FLW throughout the food supply chain;

d) to evaluate and assess interested parties within the food supply chain;

e) to effectively communicate FLW issues to interested parties within the food supply chain;

f) to ensure that the organization conforms to its stated FLW policy;

g) to demonstrate continual improvement in its efforts to reduce FLW to relevant interested parties; and h) to seek certification or registration of its FLWMS by an external organization or make a self- assessment or self-declaration of conformity to this document.

All requirements of the FLWMS are generic and are intended to be applicable to all organizations in the food supply chain regardless of size and complexity. Organizations that are directly or indirectly involved include, but are not limited to farmers, feed producers, animal food producers, harvesters of wild plants and animals, producers of ingredients, food manufacturers, providers of transportation, storage and distribution services, wholesalers, retailers, food charities, organizations providing food services or catering services and organizations providing food waste management services.

This FLWMS allows any organization, including small and/or less developed organizations (e.g. a small farm, a small packer-distributor, a small retailer or a food service outlet) to implement externally developed elements in their FLWMS.

NOTE 1 Organizations can also choose to address or take steps to reduce consumer food waste within their FLWMS should this be considered a significant FLW hotspot (see Annex A).

NOTE 2 Competent authorities seeking to reduce FLW within their jurisdictions can incorporate this document within their activities. 

Detta dokument föreslås att fastställas och publiceras som svensk standard.

För att lämna allmänna kommentarer på standardförslaget i sin helhet och på föreslagen titel – klicka på förslagets titel.

För att lämna specifika kommentarer på innehållet – skriv kommentaren och föreslagen ändring i rutan under avsnittet i fråga.

Standardförslag på engelska föreslås att fastställas som svensk standard utan översättning. Kommentarer på engelskspråkiga standardförslag bör vara på engelska.

För att ett standardförslag ska kunna fastställas som svensk standard måste det vara förenligt med svensk lagstiftning. Det är således viktigt att berörda svenska myndigheter klarlägger ifall standardförslaget är förenligt med svensk lagstiftning.