Detaljer om förslaget

Svensk titel: Nationella val till SS-EN 1990 Grundläggande dimensioneringsregler för bärverk, utgåva 1, 2002
Nummer:SS-EN 1990:2002/NA:2024
Kommitté:SIS/TK 203
Namn på kommittén:Eurokoder
Publicerat:den 9 jul 2024
Sista svarsdatum:den 6 okt 2024
Contact email:kommentera(at)sis.se
Förslagets omfattning:

Boverkets införande av nya byggregler medför konsekvenser för eurokoderna och deras tillämpning. Boverket hänvisar i det nya författningsförslaget för bärförmåga, stadga och beständighet till att eurokoderna med svenska nationella bilagor kan användas för att uppfylla kraven i författningsförslaget. Boverkets författningsförslag är utformat på ett annat sätt än EKS vilket medför att den inte längre kommer kunna fungera som nationell bilaga till eurokoderna på ett effektivt sätt.

Dessa förändringar leder till att nya nationella bilagor behöver tas fram för att underlätta tillämpningen i Sverige av eurokodernas nuvarande utgåvor från första generationen. Dessa behövs även för att Boverket ska kunna hänvisa till eurokoderna med svenska nationella bilagor i författningsförslaget (BFS 2025:xxx).

SIS/TK 203 har utarbetat det förslag till nationell bilaga, som presenteras i denna remiss. 

Detta dokument föreslås att fastställas och publiceras som svensk standard.

För att lämna allmänna kommentarer på standardförslaget i sin helhet och på föreslagen titel – klicka på förslagets titel.

För att lämna specifika kommentarer på innehållet – skriv kommentaren och föreslagen ändring i rutan under avsnittet i fråga.

Standardförslag på engelska föreslås att fastställas som svensk standard utan översättning. Kommentarer på engelskspråkiga standardförslag bör vara på engelska.

För att ett standardförslag ska kunna fastställas som svensk standard måste det vara förenligt med svensk lagstiftning. Det är således viktigt att berörda svenska myndigheter klarlägger ifall standardförslaget är förenligt med svensk lagstiftning.