Detaljer om förslaget

Nummer:ISO/DIS 15216-2
Källa:ISO
Kommitté:SIS/TK 435
Namn på kommittén:Livsmedel och foder
Publicerat:den 9 maj 2018
Sista svarsdatum:den 6 jul 2018
Ämnesområden:Livsmedelsmikrobiologi
Contact email:kommentera(at)sis.se
Förslagets omfattning:

This document specifies a method for detection of HAV and norovirus genogroups I (GI) and II (GII), from test samples of foodstuffs (soft fruit, leaf, stem and bulb vegetables, bottled water, BMS) or food surfaces. Following liberation of viruses from the test sample, viral RNA is then extracted by lysis with guanidine thiocyanate and adsorption on silica. Target sequences within the viral RNA are amplified and detected by real-time RT-PCR.

This method is not validated for detection of the target viruses in other foodstuffs (including multicomponent foodstuffs), or any other matrices, nor for the detection of other viruses in foodstuffs, food surfaces or other matrices.

Detta dokument föreslås att fastställas och publiceras som svensk standard.

För att lämna allmänna kommentarer på standardförslaget i sin helhet och på föreslagen titel – klicka på förslagets titel i innehållsförteckningen till vänster.

För att lämna specifika kommentarer på innehållet – skriv kommentaren och föreslagen ändring i rutan under avsnittet i fråga.

Standardförslag på engelska föreslås att fastställas som svensk standard utan översättning. Kommentarer på engelskspråkiga standardförslag bör vara på engelska.

För att ett standardförslag ska kunna fastställas som svensk standard måste det vara förenligt med svensk lagstiftning. Det är således viktigt att berörda svenska myndigheter klarlägger ifall standardförslaget är förenligt med svensk lagstiftning.